admin
June 17, 2021

Seiko fyller 140 år

1. september 1923 kunne ha vært slutten for Seiko. Da hadde den unge gründeren Kintaro Hattori bygget opp sin klokkefabrikk i Tokyo siden 1881. Så rammet det store jordskjelvet, og etterfølgende branner la alt i ruiner.

Blant annet gikk 1500 klokker som kunder hadde inne til reparasjon tapt. Hattoris løsning på den store krisen har formet Seiko siden: Han gikk ut offentlig og lovet alle som hadde mistet sin klokke en ny som kompensasjon.

Det krevde en ny og større klokkefabrikk, og med iherdig innsats kom klokkeproduksjonen i gang igjen. I 1932 ble det hele kronet med gjenreisningen av klokketårnet i Ginza. Den dag i dag er det et kjent landemerke i Tokyo.

Nå er Seiko blant verdens største og mest velrenommerte klokkeprodusenter, med klokker av alle typer og i alle prisklasser.

Analog watch, Material property, White, Product, Silver, Clock, Font, Rectangle
Seiko Prospex Alpinist «Laurel» Re-creation Limited Edition

Analog watch, Material property, Light, Product, Silver, Clock, Rectangle, Font
Seiko Prospex SWS Automatic 200M Diver Limited Edition

Analog watch, Material property, White, Light, Product, Rectangle, Silver, Clock, Font
SEIKO 5 SPORTS MENS 43MM 100M AUTOMATIC LIMITED EDITION

Feiring i Sandvika

Nå har en global pandemi rammet oss. Men det setter ingen stopper for Seikos feiring at det er 140 år siden Hattori åpnet sin første klokkebutikk. De nye jubileumsmodellene fra den japanske klokkeprodusenten er akkurat kommet til Norge.

– Gjenåpningen har nesten vært som julerushet her. Da vi kunne åpne etter pandemistengingen, hadde vi lange køer av entusiaster som ville kjenne på nye klokkemodeller, sier Benedicte Dahl (26).

Den unge klokkeentusiasten var omtrent jevngammel med Hattori da hun begynte som ekstrahjelp hos Urmaker Larsen (Hattori var 22 år da han åpnet sin første butikk). Nå er hun assisterende butikksjef i Sandvika, og har blant annet bidratt til å få Seiko inn i sortimentet.

Analog watch, Material property, White, Light, Product, Azure, Clock, Silver, Font
Seiko Presage Sharp Edged GMT 140th Anniversary Limited Edition

Analog watch, Material property, Photograph, White, Product, Silver, Clock, Rectangle, Font
SEIKO PROSPEX PREMIUM AUTOMATIC 41MM 200M DIVER LIMITED EDITION

Anerkjent kvalitet

Slik begrunner Benedicte sin iver etter å ta inn Seiko:

– Det er noe med at Seiko er en så stor del av den moderne klokkeutviklingen, med så mange interessante modeller. Og jeg synes de tar inn den japanske arven på en god måte: De gjør «homage» til de klassiske modellene slik at det appellerer til en moderne smak.

Street fashion, Smile, Watch, Blue, Sleeve, Eyelash

Urmaker og daglig leder av Urmaker Larsen på Strømmen, Kjell Arild Buraas, har solgt Seiko siden 1987, og har dermed fulgt hele den moderne utviklingen av merket.

Han er spesielt imponert over den pionerrollen de har hatt i å bringe den mekaniske klokkegleden ut til flere:

– Seiko har et så rikholdig utvalg, og produserer en kvalitet på automatiske urverk i prisklassene mellom 5- og 15 000 kroner som er så anerkjent at de som gjerne har svært dyre sveitsiske klokker i samlingen, veldig ofte også ønsker seg disse klokkene.

Seiko

Etablert i 1881 da grunnleggeren Kintarō Hattori åpnet en klokke- og smykkebutikk i Tokyo. Visjonen for klokkemerket har siden etableringen vært at produktene til selskapet skal være «et steg foran».

Den japanske produsenten er kjent for sine armbåndsur og er en av svært få som produserer alle sine klokker og urverk i sin helhet på egne fabrikker, som gjør at de ikke er avhengig av andre underleverandører i sin produksjon.

Det første dykkeruret så dagens lys i 1965. Klokken var vanntett ned til 150 meters dyp, hadde en roterende bezel med en spesialpakning og svært god lesbarhet.

Siden har Seiko fortsatt å heve kvaliteten på verdens dykkerur til et høyere nivå, og hjulpet Den internasjonale organisasjonen for standarder (ISO) med reguleringer innen dykkerurteknikk.

Seiko Prospex-serien er en samling av dykkerur som høster stor anerkjennelse over hele verden, og foretrekkes av både samlere, profesjonelle dykkere, fritidsdykkere og ikke minst alle som foretrekker robuste klokker med høy kvalitet og bra design.

Mest ettertraktet nå

På spørsmål om hva som er de mest ettertraktede modellene akkurat nå, har de to klokkeentusiastene hver sin favoritt:

– Jeg er veldig svak for Alpinisten. Seiko har jo mange elegante damemodeller, men denne synes jeg er veldig kul selv også, sier Benedicte.

Derfor ser hun fram til lanseringen av spesialmodellen SJE085J, som er en gjenskaping av originalen fra 1959. Den lanseres i august.

– En gråsort diver blir aldri feil. Og SPB143J1 har noe spesielt ved seg – et tidløst preg som gjør at den vil være like aktuelt om 50 år som det den er nå, mener Kjell Arild.

Hans tips til de som er på jakt etter de helt spesielle, er den limiterte SLA049J1. Også den vil bli lansert i august. 

Klokken er en feiring av at den legendariske japanske eventyreren Naomi Uemura ville ha fylt 80 år i 2021. SLA049J1 er en reinkarnasjon av det nyskapende, asymetriske dykkeruret som ble lansert i 1970. Uemera brukte denne klokken på en 12 500 km lang sledetur fra Grønland til Alaska, som gikk fra 1974 til 1976.

Se flere Seiko modeller her