Etter noen turbulente år, med utskiftning av både eiere og ledere, er Eterna på vei tilbake for fullt - vi har også fått Eterna i butikken! Det er flere grunner til at vi holder godt rundt merket... Eterna har nemlig en spesielt viktig plass i urverkets historie.

Kort sammenfattet: Det var Eterna som introduserte kulelagringsløsningen som fortsatt brukes i dag på automatiske bevegelser. Det var Eterna som grunnla ETA - den største produsenten av sveitsiske urverk (i dag en del av Swatch-gruppen).

Klikk her for å se våre klokker fra Eterna

Historien om Eterna startet i 1856 da Dr. Joseph Girard og Urs Schild, den gang en 28 år gammel skolelærer, innså en forretningsmulighet i den yrende sveitsiske urindustrien – å produsere urverk. De etablerte "Dr. Girard & Schild" i Grenchen og iverksatte produksjon av halvfabrikata og fullverdige urverk.

Urs Schild ble aleneeier i 1866, da Dr. Girard forlot fabrikken. Etter dette innoverte Schild produksjonsprosessen ved å utvikle de første automatiske produksjonsmaskinene. Tidligere kunne maskinene kun drives av vann fra omkringliggende strømmer - nå kunne de ble drevet av en moderne dampmotor – storproduksjonen var dermed i gang for fullt.

Annonsering for "Eterna" i 1885. Vi ser fabrikken i bakgrunnen med for og baksiden av et lommeur i forgrunnen.

Motgang gir innovasjon

Da produksjonen av urverk begynte å bli mindre lønnsom på grunn av forsyningsøkning og reduserte priser, begynte Schild også å produsere ferdige ur. Det første lommeuret, ble helprodusert i Grenchen i 1876 – og ble en umiddelbar braksuksess. Med denne endringen kom også broren Adolf Schild inn i fabrikken, noe som også gjenspeiler seg i navnebytte. "Präzisionsuhren-Fabrik Gebrüder Schild" (Presisjonsurfabrikken Brødrende Schild). Selskapet ble kjent som "Schild Fréres & Co.".

Urs Schild døde i 1888 bare 58 år gammel. Hans to sønner, Max og Theodore, overtok dermed selskapet.

To år senere i 1890 hadde selskapet omlag 300 arbeidere med en daglig produksjon på 180 ur. Eterna-navnet så dagens lys på urskivene som en modellserie – og bare få år senere i 1906, ble Eterna også vedtatt som det nye firmanavnet: "Eterna-Werke, Gebrüder Schild & Co."

Klikk her for å se våre klokker fra Eterna

Selskapet fortsatte sin vekst – og utvidet over hele verden med flere avdelingskontorer, samtidig som produksjonen økte kraftig, takket være innovative produksjonsmetoder og elektrisk maskineri.

I 1904 tok Eterna patent på et spesielt armbåndsurhus med bevegelige sikkerhetsbånd som var ment for militære styrker. Fire år senere ble et armbåndsur med en alarmfunksjon patentert. Det første serieproduserte armbåndsuret med alarmfunksjon ble lansert på Swiss National Exhibition i Bern i 1914 av nettopp Eterna.

Sorthvitt bilde av Eternas hovedkvarter i 1926.

Bare ett år senere, lanserte de verdens minste masseproduserte armbåndsur med et Baguetteurverk: Kaliber 610 var bare 7,25 mm x 22,5 mm. Selv om andre urmakere hadde mindre modeller, var de håndlaget og mye dyrere.


Delt i to enheter

Deretter døde nok en titan i selskapet: Theodor Schild som hadde ledet Eterna siden 1899 døde i alder av 70 år i 1932. Sønnen til broren Max, Rudolf Schild-Comtesse, ble hans etterfølger.

Samme år ble selskapet skilt i to juridiske enheter: ETA SA for produksjon av urverk og Eterna dedikert til produksjon av klokker. Gjennom årene ble ETA en av verdens største produsenter av urverk.


Klikk her for å se våre klokker fra Eterna


Forandret urindustrien

1948 var året med en grunnleggende oppfinnelse, ikke bare for Eterna, men for hele urmakeriindustrien: Eterna-matic urverket.

Selv om selve historien til automatiske klokker strekker seg tilbake på 1770-tallet med designene til den sveitsiske urmakeren Abraham-Louis Perrelet og den franske oppfinneren Hubert Sarton (videre forbedret av Abraham-Louis Breguet noen år senere), viste de seg ikke å være tilstrekkelig pålitelige! Det tok også frem til det 20. århundre før den første produksjonen av armbåndsur med automatisk urverk.

I 1920 fikk urreparatøren John Harwood fra Bolton en idè om å bruke en svingbar vekt som svingte mens bæreren beveget på seg for å trekke opp uret. Vekten roterte ikke helt 360° da fjærene hadde en begrenset sving til rundt 270° (derfor blir denne tidligere typen ofte referert til som en "støtfanger"). Han fikk et patent for sin oppfinnelse i Sveits hvor han startet produksjon av automatiske armbåndsur som hadde kapasitet til 12 timers arbeid etter at de var fulladet.

Utallige urmakere jobbet med å forbedre Harwoods design. Blant dem utviklet Rolex et nytt system basert på en rotor som kunne rotere 360° og med det fange mye mer energi med hver tur (opptil 35 timers gangreserve når den er fulladet).

Men: Nøyaktigheten og påliteligheten over tid av disse urverkene ble fortsatt påvirket av sterk slitasje - mest grunnet friksjonen mellom komponenter. Eterna fant en løsning som viste seg å være ideell ved å implementere en rotor med kulelager Urverket ble kalt Eterna-Matic.

kaliber 1198 som utrustet den første Eterna-matiske modellen i 1948

Fem miniatyrkuler i kulelager (med en diameter på bare 0,65 mm hver) sørget for den nødvendige støtten og balansen mot rotoren. Dette reduserer lagerfriksjonen betydelig, og gjør klokken til å fungere jevnt og pålitelig, selv under ekstreme forhold (for eksempel når uret ble mistet i bakken).

Denne Eterna-teknologien tok urmakeriet til nye høyder – og produksjonsmetoden ble standard for mekaniske ur i hele verden – og den er fortsatt i bruk i dag. Takket være denne innovasjonen fikk Eterna en eksepsjonell vekst de neste tiårene.

Reklameplakat for Eterna-Matic i 18k gull - 1948 - Herre og kvinnemodell. Plakaten forteller bl.a. at kvinnemodellen har hele 40 timers gangreserve, noe som er mer enn de fleste herreur(på den tiden)!

Alle automatiske ur ble heretter lansert under «Eterna-matic» fanen, mens de fem små kulene som ga dem suksess, ble valgt som den nye logoen.

Etter den kulebærende rotorinnovasjonen, fortsatte Eterna å forbedre urverket, først miniatyriserte de slik at den også kunne fungere i dame-ur av mye mindre størrelser, og deretter gjorde de den slankere.

Resultatet av dette arbeidet var det minste automatiske urverket i verden. Dette drev bl.a. Eterna-matic Golden Heart for Ladies. Design, teknologi og promotering av verdensomspennende kjente skuespillerinner som Gina Lollobrigida og Brigitte Bardot bidro til å gjøre uret til en internasjonal suksess.

Annonsering av Golden Heart-modellen med Gina Lollobrigida som et vitnesbyrd - 1950-tallet - I annonsen kan man bl.a annet lese: Gina Lollobrigida har valgt! Eterna - Matic "Golden Heart" den minste automatiske klokken i verden.

Samme år innførte Eterna en klokke som ble en klassiker: KonTiki. Denne vanntette klokken ble
designet for å feire ekspedisjonen til arkeologen og etnologen Thor Heyerdahl som i 1947,
sammen med fem andre forskere, satte seg fra den peruanske kysten inn i Stillehavet på en
enkel flåte laget av balsa tre oppkalt etter Kon-Tiki, en solgud. 

Med sitt oppdrag ønsket Heyerdahl å bevise at det hadde vært teknisk mulig for de før-columbianske indianerne i Sør-
Amerika å komme til Polynesia ved hjelp av Humboldt strømmen og Passat-vinden. De seks oppdagelsesreisende fullførte deres oppdrag og nådde Raroia-atollen i Polynesia etter 101 dager og netter på reise. Etter ryktets sigende, hadde de med Eternaklokker på håndleddene.

Annonsering av KonTiki-modellen - 1958 - Her kan man bl.a. lese: The superwaterproof automatic watch

Pensjonen til Rudolf Schild-Comtesse i 1971 kom i utfordrende tider for den sveitsiske urindustrien på grunn av den etablerte kvartskrisen.

I de følgende årene ble Eterna - som andre urmakere som Certina, Longines, Mido, Oris, Rado og Rotary - blitt med i den multinasjonale General Watch Co.-gruppen (GWC), og gjenvunnet autonomi noen få år senere under sveitser av industrien Franz Wassmer som integrert merkevaren i sin gruppe.

Da elektroniske klokker ble fremstilt på 1970-tallet, introduserte Eterna sitt første kvartsur i 1974, og i 1980 satte en ny rekord for den slankeste klokken noensinne med Linea Museum kvartsuret, som kun målte 0,98mm i tykkelse.

Eterna Museum kvarts, den tynneste klokken noensinne- 1980

«Grand Prix Triomphe de l'Excellence Européenne» -prisen mottatt samme år var en fortjent bekreftelse på Eternas bidrag til Europas påvirkning i resten av verden.

Etter å ha sluttet seg til prof. Ferdinand Alexander Porsches FAP Beteiligungs GmbH ("Porsche Design") -gruppen i 1995, er de to merkene tett knyttet til Eterna som produserer alle Porsche Design-merkede klokker.

Porsche Design Indicator-kronografen drevet av Caliber 6036 introdusert ved Baselworld 2004. Var den første kronografen som inneholdt mekaniske digitale timer og minutt tellere.

I 2009 ble kulelagrene igjen brukt for å skape en nyskapende bevegelse, Spherodrive. I dette tilfellet ble det benyttet syv kulelagre for de to mainspringene samt for datoskift og gangreservevisning. Takket være det reduserte behovet for smøring ble den samlede bevegelsestiden og påliteligheten betydelig forbedret.

En visualisering av Spherodrive urverket. Urverket er delt opp i sine respektive deler

Caliber 39-prosjektet, startet i 2007 og presentert for publikum i 2013, representerer et solid grunnlag for fremtidig utvikling. Faktisk kan dette unikt konstruerte kaliber, laget med de samme dimensjonene til ETA 7753, kombineres med åtte moduler for å skape 88 forskjellige bevegelsesversjoner.  

Med konstant innovasjon og eleganse skriver Eterna seg inn i historiebøkene som en av de viktigste urprodusentene gjennom tidene.

Klikk her for å se våre klokker fra Eterna